- Hem
- Innehåll
- Anvisningar
- Informationsmängder
Informationsmängder
Användning av informationsmängder
Ingående informationsmängder (IM) skall specificeras av leveransmottagaren i samråd med leverantören.
Struktur
För varje typ av IM anges krav på struktur, med eventuell hänvisning till mallar. Nedan följer en beskrivning av gällande krav:
- Identifiering – Varje IM skall identifieras på ett entydigt sätt inom en specifik leverans. I första hand skall filnamn vara identifierande.
- Klassificering – Varje IM skall klassificeras enligt Metadata för dokumenthantering, BIM Alliance.se. Krav kan även ställas på IM ingående delar, ex. kan modeller klassificeras enl. BSAB96, teknisk beskrivning enl. AMA, och övriga dokument enl. fördefinierade mallar. Detta skall anges i leveransspecifikationen.
- Versionshantering – Varje IM skall versionshanteras m.h.a. projektportalen. Ställs krav på versionshantering av IM ingående delar skall även detta anges i leveransspecifikationen.
- Ändringshantering – Ändringshantering hanteras m.h.a. projektportalen.
- Informationsmängdens omfattning – För varje typ av IM anges dess omfattning.
Modeller
Generella krav
En modellfil per disciplin och kategori skall upprättas per våningsplan och eventuellt byggnadsdel,
Namngivning plan inklusive plushöjder
Namngivning av plan inklusive plushöjder per plan ska specificerades tidigt i projektet och dokumenteras i tabell ”Våningsplan” i Bilaga A – Projektdefinitioner.
Stomlinjer
Stomlinjer tas fram av byggnadskonstruktören (K) i samråd med arkitekten (A). Stomlinjer distribueras som basfiler via projektportalen och ska redovisas i tabell ”Basfiler” i Bilaga A – Projektdefinitioner.
Modellinnehåll
För att säkerställa att 3D-modeller möjliggör specificerade tillämpningar ska följande anvisningar beaktas gällande modellinnehåll. Som generell princip gäller att den lägsta detaljnivån gällande geometri av och information på objekt som ska modelleras ska vara likvärdig 2D-redovisning i aktuell skala för det aktuella projekteringsskedet.
Objekt ska definieras så att de följer byggnadens uppdelning med avseende till våningsplan och utrymmen. Objekt ska skapas som det är tänkt att byggnaden skall byggas. Målet är att komma så nära en produktionsmodell som möjligt. Detta innebär som generell regel att objekt ska modelleras så att de inte sträcker sig över flera våningsplan eller genom flera olika utrymmen. Undantag gäller för t.ex. prefabricerade element. Varje 3D-modell ska enbart innehålla objekt från en byggnad.
Arkitekt (A)
Alla byggdelar som påverkar byggnadens utformning, funktion eller utseende ska modelleras. Alla utrymmen som finns i 3D-modellerna måste representeras av ett volymobjekt och levereras som ett IfcSpace-objekt. Volymobjekt kan också användas för att reservera områden eller utrymmen som är av vikt för byggnadens utformning, konstruktion eller funktion. Varje BIM-ansvarig samordnar med BIM-samordnare hur, och i vilken utsträckning, volymobjekt ska användas som utrymmeshållare. Utrymmesinformations ska kunna exporteras i XML-format enligt Fi2. Areor som ska redovisas är BTA, BRA och NTA. BRA uppdelas i LOA och ÖVA eller i BOA och BIA.
Utrymmesobjekt i modellen ska i första hand ändras (inte raderas och ritas på nytt) då varje utrymme får ett unikt ID (s.k. GUID) i objektmodellen. Detta ID används sedan i Region Dalarnas fastighetssystem för att identifiera utrymmet i fastighetsdatabasen.
Byggnadskonstruktör (K)
Alla byggdelar som tillhör byggnadens stomsystem ska modelleras. Volymobjekt kan användas för att reservera områden eller utrymmen som är av vikt för byggnadens utformning, konstruktion eller funktion. Varje BIM-ansvarig samordnar med BIM-samordnare hur, och i vilken utsträckning, volymobjekt ska användas som utrymmeshållare.
Installationsprojektörer (E, V, SP)
Volymobjekt kan användas för att reservera ytor och utrymmen som är av vikt för byggnadens utformning, konstruktion eller funktion. Så som krav på fritt utrymme för serviceytor och logistikflöden för transport av utrustning. Varje BIM-ansvarig samordnar med BIM-samordnare hur, och i vilken utsträckning, volymobjekt ska användas som utrymmeshållare.
Mark och ledning (M, E, R)
Befintligheter, såsom ledningar, modelleras med märkning av ursprung och kvalitet på inmätning enligt SB11.
Dokument
Dokument ska struktureras enligt rubrik Struktur för att kunna hanteras av projektportalen.
Metadata
Informationsmängder skall förses med metadata enligt anvisningar för aktuellt projektportalen.
Bilder och fotografier
Fotografier ska levereras i filformat jpg och tecknade bilder ska levereras i filformatet gif.