1. Hem
  2. /
  3. Innehåll
  4. /
  5. Anvisningar
  6. /
  7. Informationssamordning

Informationssamordning

Organisation

Vid ett objektorienterat arbetssätt förändras de traditionella rollerna i projektet till viss del genom att ett visst ansvar tillkommer samtidigt som andra ansvarsområden förändras. Gemensamt för alla projekt är att det behöver utses en BIM-samordnare, vilken ansvarar för att säkerställa definierade tillämpningar. BIM-samordnaren definierar och kommunicerar dessa anvisningar till samtliga deltagare i projektet. BIM-samordnaren leder den övergripande samordningsprocessen och säkerställer att krav och riktlinjer definieras på denna portal efterföljs genom att bevaka framdrift av modellunderlag. BIM-samordnaren är också ett stöd för BIM-ansvariga (se beskrivning nedan) inom respektive part där alla frågor rörande programvaror, leveranser och kontroll av modellrelaterad information skall hanteras i samråd med BIM-samordnaren.

BIM-samordnaren ansvarar för att:

  • alla projektgemensamma komplementfiler tas fram,
  • erforderliga ritningsdefinitionsfiler tas fram,
  • specificera projektspecifika tillämpningar i dokumentet Bilaga A – Projektdefinitioner,
  • kontrollera att ställda krav efterföljs,
  • sammanställa sammansatta samordningsmodeller,
  • förbereda och leda samgranskningsmöten baserade på projekteringsledarens planerade framdrift,
  • upprätta (alternativt godkänna) mappstrukturen i aktuell projektportal,
  • definiera arbetsflöden för informationsutbyte,
  • samordna projektets BIM-relaterade frågor,
  • samtliga handlingar, oavsett dokumenttyp, samordnas och levereras till beställaren enligt dess anvisningar.

Varje involverad part som hanterar modellbaserat underlag, inklusive entreprenörer, skall utse en BIM-ansvarig. Denna person ansvar för att krav och riktlinjer på denna portal efterföljs inom respektive part. Frågor gällande BIM kommuniceras i första hand mellan respektive BIM-ansvarig och BIM-samordnare.

Respektive BIM-ansvarig ansvarar, inom den egna organisationen, för att:

  • samordna BIM-arbetet inom den egna organisationen,
  • kommunicera alla frågor rörande BIM med projektets BIM-samordnare,
  • delta vid BIM-samordningsmöten,
  • delta vid samgranskningsmöten,
  • kraven i detta dokument, med tillhörande bilagor, efterföljs,
  • leverareade informationsmängder efterföljer uppsatta krav.
I varje projekt utses en BIM-ansvarig för varje disciplin som presenteras tabell ”Ansvarig Part” i Bilaga A – Projektdefinitioner.

Projektportal

All distribution av filer ska ske via den projektportal som definieras i projektet. Detta ska dokumenteras under Bilaga A – Projektdefinitioner. Alla filer som levereras till projektportalen skall ha ett enhetligt format och konsekventa filnamn, se Namngivning av filer, för en störningsfri integrerad projektering och samordning. Vid publicering till projektportalen bör berörda aviseras om att publicering skett.

Teknisk specifikation

Krav på mjukvara

Generellt gäller att projektering ska utföras i objektorienterade och IFC 2×3-kompatibla CAD-verktyg. Om flera parter använder samma mjukvara skall dessa, om möjligt, vara av samma version. För specifika krav som är beroende av mjukvara, se Programspecifika krav. Aktuella mjukvaror och versioner för projektet redovisas under ”Modellutbyte” i Bilaga A – Projektdefinitioner. Byte av mjukvara, eller version, under projekteringens gång får inte ske utan att detta godkänts av BIM-samordnare och BIM-ansvariga.

Informationsutbyte

BIM-ansvariga ansvarar för att aktuella modeller finns publicerade på projektportalen enligt de rutiner som är fastställda i tabell ”Modellutbyte” i Bilaga A – Projektdefinitioner. Den som använder information är ansvarig för att hämta hem och använda det aktuella materialet från projektportalen. Om det upptäckts att det hämtade materialet inte är aktuellt ska detta påpekas till BIM-ansvarig för det publicerade materialet, alternativt till den som laddat upp materialet.

Utbyte av modellfiler

Modeller skall levereras i projektets gemensamma origo, se Insättningspunkt, som relaterar till SWEREF 99 och Rikets Höjdsystem 2000 (RH 2000). Koordinater och vridning för projektets gemensamma koordinatsystem redovisas under ”Fastighet och Byggnader” i Bilaga A – Projektdefinitioner.

Säkerhet

Varje part ansvarar själv för säkerhetskopiering på eget arbetsmaterial. Man ska också sörja för god säkerhet mot intrång från utomstående. Respektive part ansvarar själv för att eget arbetsmaterial är virusfritt.

Gränsdragning och teknisk samordning i projekt

Eventuell gränsdragning definieras i projekt och redovisas genom en objektorienterad gränsdragningslista.

Arkivering

Bestämmelser kring arkivering av information täcks av ABK 09.

Dela sidan

Om metoden

Titel: Informationssamordning
Utgivare: Region Dalarna
Publicerad: 2022-01-01
Senast reviderad: -
Version: 1.0.0

Relaterade mallfiler