- Hem
- Innehåll
- Anvisningar
- Insättningspunkt
Insättningspunkt
Förklaringar
Förtydligande: En insättningspunkt som förhåller sig till ett helt område benämns av regionen som en ”sjukhusnolla”. Regionens befintliga sjukhusnollor finns redovisade under fliken Fastighetsbestånd.
Bakgrund: Regionens befintliga modellunderlag ligger till stor del i lokala byggnadsnollor, dvs med en lokal insättningspunkt per byggnad. Detta skapar svårigheter när man hanterar flera byggnader parallellt i modellvärlden. För att lösa detta problem, har särskilda principer och rutiner för upprättande och hantering av sjukhusnollor tagits fram.
Målsättning: Regionen vill på sikt se att samtliga byggnadsmodeller ligger orienterade efter sjukhusområdenas gemensamma sjukhusnolla. Under en övergångsperiod måste därför relationen mellan olika nollpunkter hanteras.
Regionen har två huvudsakliga syften med denna kravställning:
- Att möjliggöra en succesiv uppdatering av regionens modellunderlag, så att respektive sjukhusområde enbart arbetar mot en gemensam nollpunkt.
- Säkerställa en funktionell och praktisk hantering av regionens befintliga byggnads-nollpunkter, i pågående byggprojekt. Där relationen mellan sjukhusnollan och tidigare lokala byggnadsnollor blir viktig att hantera.
Krav
Nyproduktion: Vid nyproduktionsprojekt ska en lokal sjukhusnolla alltid tillämpas som insättningspunkt. I de fall sjukhusnolla saknas, ansvarar arkitekten för upprättande av förslag på placering, för vidare godkännande av regionen. Metodiken för detta arbete beskrivs i sin helhet nedan.
Större om- och tillbyggnation: Vid större om- och tillbyggnationer upprättas alltid en gemensam sjukhusnolla om en sådan ej finns framtagen sedan tidigare. Om projektet tvingas hantera befintliga byggnadsnollor parallellt (tex. Om anslutningar mot befintliga byggnader måste hanteras) upprättas även en så kallad ”DWG-mallfil” vid projektetuppstart. Mallfilen upprättas i syfte att skapa en förenklad hantering av befintliga modellfiler, när dessa ligger i lokala byggnadsnollor. Filen kan således nyttjas av samtliga intressenter i projektet, för att underlätta allt från länkning till inmätningar och faktiska byggnadsanslutningar. En ”DWG-mallfil” innehåller följande information:
- Information om områdets ”sjukhusnolla”
- Relationer till äldre byggnadsnollor
- Information om de befintliga byggnadsnollor (läge, höjdsystem mm)
- Stomlinjer för befintliga byggnader, när detta finns att tillgå i relationsunderlagen.
Godkända undantag: Vid mindre lokalanpassningar, samt vid om- och tillbyggnationer av mindre omfattning, kan befintlig insättningspunkt (byggnadsnolla) bibehållas. I dessa fall görs projektledaren således ett fullständigt avsteg från kraven i detta avsnitt. För närvarande är gränsdragningen för mindre / större projekt satt till 100PBB.
Tillvägagångssätt
I de fall då sjukhusnolla saknas, ansvarar arkitekten för att ta fram ett förslag på placering för godkännande, enligt princip nedan.
Information till PL: Att uppdatera befintliga underlag till en sjukhusnolla, innebär att modellunderlagen från samtliga ingående discipliner i berörda byggnader måste uppdatera sina modellunderlag till slutleveransen. Projektledaren fattar därför beslut om en sjukhusnolla behöver upprättas i ett tidigt skede av projektet, gärna innan starten av projekteringen. Vid oklarheter eller frågor kring vad som gäller för ert projekt, kontakta Martin Ullgren?
Metodik: upprättande av ny sjukhusnolla (Revit, Archicad eller AutoCAD)
- Insättningspunkten placeras så att samtliga byggnader på området hamnar i den nord-östra kvadranten i koordinatsystemet.
- Insättningspunkten ska relateras till lokalt SWEREF 99 i X & Y-led
- Placering görs så att relationen till SWEREF kan anges med ett heltal om 100 meter och med Z-värdet noll. Koordinaterna anges i millimeter.
- Rotation anges som 0-grader.
- Insättningspunkten i Z-led placeras enligt rikets höjdsystem 2000 ”RH 2000”
- All information måste vara läsbar både i CAD-modellen och i PDF-underlaget.
- Godkänd insättningspunkt dokumenteras dels som projektinformation under ”Fastighet och Byggnad” i ”Bilaga A – Projektdefinition av projektets BIM-samordnare”. Samt i kravportalens flik ”fastighetsbestånd”. Se godkännandeprocess nedan.
Metodik för upprättande av ny ”DWG-mallfil” (Stödfil för användare av AutoCAD)
- Arkitekten upprättar en DWG-modell där sjukhusnollan anges till modellfilens faktiska nollpunkt (WCS 0,0,0).
- Nollpunkten markeras tydligt med ett visuellt kryss som går att ”snappa” till
- Intill nollpunkten placeras blocket ”modellstämpel.dwg” (fil och länk behövs på portalen)
- Samtlig efterfrågad information i blocket anges:
- Sjukhusnollans benämning (områdesbenämning)
- Relationen till SWEREF
- Vridning (anges alltid till 0)
- Höjdsystem
- Datum för upprättande
- Ansvarigt företag och person
- Samtliga kända byggnadsnollor ritas därefter ut som separata nollpunkter, enligt samma princip som för sjukhusnollan. (separata lager?)
- För befintliga byggnadsnollor anges det höjdsystem som gäller för den aktuella byggnaden.
- Representationskrysset för byggnadens nollpunkt modelleras även denna på den höjd som byggnaden modellerats på. (dvs korresponderar till byggnadsnollans faktiska nollpunkt i Z-led?)
- I de fall att stomlinjer för befintliga byggnader finns att tillgå, ritas dessa in direkt i mallfilen. Detta underlättar hanteringen, såväl för det aktuella projektet som för framtida inmätningar. Dvs när information från flera byggnadskroppar måste hanteras parallellt.
Godkännandeprocess
- Arkitektens upprättar DWG och PDF-underlag enligt principer angivna ovan.
- Arkitekten kommunicerar underlaget till projektledaren som ansvarar för beslut enligt regionens interna godkännandeprocess. Kontakt kan vid behov tas med Plan B för översyn av underlaget inför godkännande
- Godkänd insättningspunkt för gällande område dokumenteras därefter på kravportalen som gällande information. Länk till Fastighetsbestånd